Vedilab

výsledky vyšetření u koně

OTÁZKA

Od: Jana Pospíšilová
E-mail: Janiska.P@seznam.cz

Dobrý den.Nedávno jsem si u vás nechala dělat rozbor krve, trusu a moči na mého pěti letého valacha.
Znepokojovalo nás časté otékání nohou a záněty šlach.Toto se opakovalo cca 4 krát do roka.Nikdy ne po tréningu,většinou se s tím vrátil z výběhu.Když se mu to stalo naposledy,jako obvykle jsem mazala nateklé nohy,které veterinář určil jako zánět šlach,mastičkami které mi předepsal.Valach byl v klidu v boxe,jen se bral krokem protáhnout,proto jsem mu snížila dávku ovsa a extrudovaných granulí,které dostával , když byl v tréningu, na minimum.Veterinář nabral krev a poslal k vám na rozbor a přišly výsledky kterým nerozumím.Proto prosím o vysvětlení přímo vás.
V hodnocení stojí:zvýšená aktivita AST (1,24-6,66) a CK (1,24-5,85),hypoproteinémie (50-90) při zachování poměru albumin:globuliny,hypofosfatémie (1,0-3,61)

Poté je tam napsáno:
myopatie/myokardiopatie
hladovění
chronická nefropatie
hyperparathyroidismus(nepravděpodobné)
nefropatie se ztrátou proteinu
enteropatie se ztrátou proteinu
ztráty intravaskulární tekutiny

Dle pokynů veterináře jsem odčervila a odebrala moč ve které mi přišel výsledek bez nálezu.i trus byl čistý.
Bohužel se veškeré vzorky braly cca 4 týdny po otoku nohou,kdy už byl kůň na klidové krmné dávce a byl léčen.
Proto se vás chci zeptat,jestli z výsledků vyplývá něco znepokojujícího,nebo je to ovlivněno snížením krmné dávky a léčením?S valachem počítám do sportu,proto bych chtěla výsledkům porozumět.
Děkuji Pospíšilová

ODPOVĚĎ

Od:
E-mail: muzik@vedilab.cz

dobrý den,
bouhužel nepíšete naměřené hodnoty, jen referenční rozmezí v závorkách. Z toho co je popsáno může vyplývat, že by otoky mohly souviset se sníženou hladinou bílkovin v krvi, což ve spojení se zvýšenou aktivitou AST může být i problém jater. Určitě by Vám měl výsledky reprodukovat ošetřující veterinář, který je schopen vyhodnotit klinický stav v korelaci s naměřenými hodnotami. Pokud byste chtěla podrobnější konzultaci a jste v dosahu našeho pracoviště, zavolejte a můžeme prodiskutovat problém telefonicky eventuelně naplánovat konzultaci na naší klinice. s pozdravem Pavel Mužík


Zpět

Fotogalerie


VEDILAB Veterinární klinika
VEDILAB Laboratoř
VEDILAB spol. s r.o.
Pod Vrchem 51
312 00 Plzeň

Tel.: +420 377 262 114
E-mail: info@vedilab.cz
Ordinační hodiny:
Po - Pá:
08:00 - 19:00

Pohotovost (všední dny):
19:00 - 20:00

Pohotovost (sobota):
08:00 - 17:00

Pohotovost (neděle):
10:00 - 19:00

Pohotovostní poplatek:
150,- Kč
VEDILAB spol. s r.o.
Vedilab analytika
Pod Vrchem 51
312 00 Plzeň

Tel.: +420 377 260 838

E-mail:
huml@vedilab.cz

WWW:
http://www.vedilab-analytika.cz/